top of page

Televize, která sedne vašemu obýváku jako ulitá

Aktualizováno: 25. 11. 2020


Jak vybrat televizi, která nebude ani velká ani malá. Bude mít krásné barvy a bude vám dlouho sloužit? Projděte si našeho stručného průvodce a budete mít jasno. Nebo se přijďte poradit přímo do naší prodejny na Starobranské ulici v Šumperku.


Na skladě máme televize, které si můžete ihned vyzvednout: ZDE.



1. Správná velikost


Dobře známá poučka pro výběr správné velikosti zní: vydělte vzdálenost sledování 2 a dostanete potřebnou úhlopříčku (sedíte ve vzdálenosti 2 m -> potřebujete TV s úhlopříčkou 40"/102 cm. S příchodem nových technologií se však tento poměr může lišit. V následující tabulce najdete vhodné televize dle pozorovací vzdálenosti.

Říkáte si, proč doporučujeme například pro vzdálenost 1,7 m tři rozměry televize? Odpověď je jednoduchá, čím vyšší rozlišení, tím může být na stejnou vzdálenost větší televize. Do syta si tak vychutnáte kvalitu a rozlišení obrazu.



FREKVENCE


Při nákupu televize se setkáte také s parametrem frekvence obnovení obrazu. Výklad hodnot je jednoduchý, čím vyšší frekvence, tím plynulejší obraz. To oceníte například při sledování sportovních utkání. Jestli jste fanoušek sportovních přenosů, nekupujte si TV s frekvencí nižší než 100 Hz. Dnes jsou na trhu k dostání TV s frekvencí 50, 100 a 200 Hz.


 

2. Co znamenají všechny ty zkratky?


HD ready - 1366 x 768 pixelů, postačující rozlišení pro TV do 32" (81 cm).


Full HD - 1920 x 1080 pixelů.


4K UHD - "Ultra High Definition", 3840 x 2160 pixelů.


8K - 7680 x 4320 pixelů.


LCD LED - Technologie obrazu využívající světlo emitujících diod. Dělí se na Edge LED a Direct LED.

U TV s Edge LED jsou diody umístěny po stranách obrazovky, TV jsou tenčí. U levnějších modelů se může projevit nerovnoměrné podsvícení.

Naproti tomu Direct LED má diody po celé ploše obrazovky, obraz je díky tomu rovnoměrně podsvícený s vyšším kontrastem. Tomu napomáhá také funkce lokálního stmívání, která ještě prohloubí černou.


OLED - "Organic Light Emitting Diode", tedy TV s podsvícením tzv. organickými diodami, které jsou řízené na úrovni jednotlivých pixelů. Díky tomu má televize absolutní černou a dokonalý kontrast. Tato technologie umožňuje vyrobit ty nejtenčí televize (4 mm).


QLED - Technologie firmy Samsung ("Quantum Dot Light Emitting Diode"), která zobrazuje ještě živější barvy za pomocí tzv. kvantových teček, schopných měnit barvu dle množství protékající elektřiny.


HDR - "High Dynamic Range" pracuje s širokým barevným prostorem a dokáže tak v jednom obrazu zobrazit jasnější bílou a temnější černou. Díky tomu je obraz hlubší a výraznější. Ale pozor, HDR musí podporovat i zdroj obrazu (nové filmy a seriály natočené touto technologií).


SDR vs. HDR:


Smart TV - "chytrá televize", podporující připojení k internetu a sloužící jako multimediální stanice. Viz odstavec 3. Potřebuji všechny ty vymoženosti?


HbbTV - "Hybrid Broadcast Broadband", neboli hybridní televize je spojení živého a internetového vysílání, pomocí něhož se stiskem jediného (červeného) tlačítka dostanete například do archivu pořadů ČT, Novy nebo Primy. Více také v odstavci 3.


DVB-T2 - Nový tip digitálního vysílání na který postupně přechází celá ČR. Více zde.

Dalšími možnostmi přijímání TV signálu je kabelové (DVB-C) a satelitní (DVB-S).


HDMI - "High-Definition Multimedia Interface" je jedinou možností propojení zdroje obrazu (set-top boxu, přehrávače) s televizí ve vysoké kvalitě.

HDMI kabely různých délek zakoupíte na naší prodejně.


LAN - "Local Area Network" - Televizi je možné připojit na domácí síť pomocí portu RJ-45.


WLAN - také jako Wi-Fi - možnost připojit TV k bezdrátové síti pomocí integrovaného modulu.


Wi-Fi Ready - TV lze připojit k bezdrátové síti po dokoupení speciálního modulu (není integrován do TV).


DLNA - "Digital Living Network Alliance" umožňuje bezdrátové připojení chytrých zařízení k vaší TV. Můžete tak sdílet fotografie, hudbu, filmy z notebooku, chytrého telefonu nebo tabletu.


Intel WiDi - "Intel Wireless Display" slouží pro bezdrátové propojení televizoru a počítačového monitoru.


 

3. Potřebuji všechny ty vymoženosti?


Pamatujte na to, že televize je spotřebič, který kupujete na několik let, někdy až desítky let. S pohledem zpátky vidíme, že za posledních pár let se technologie televizního vysílání rapidně vylepšily a bude tomu tak i nadále.


Pokud si nyní říkáte, že internet v televizoru nepotřebujete a už vůbec ne nějaké HbbTV, zkuste se zamyslet, jak asi bude vypadat sledování obsahu za pár let. Budeme ještě vůbec využívat pozemní signál? Nebo si pustíme veškerý obsah na vyžádání?


SMART TV


Chytrá televize neboli Smart TV umožňuje kromě klasického vysílání také připojení k internetu pomocí kabelu nebo Wi-Fi, ale také k mobilnímu telefonu. Umí sloužit také jako multimediální přehrávač (videa na YouTube, Voyo nebo placené služby typu Netflix, HBO Go).


Smart TV využívají různých operačních systémů. Na to je třeba dát pozor, pokud budete chtít svůj telefon párovat s televizí (Android TV, Apple TV).



HbbTV podporuje většina chytrých televizí (tedy těch s připojením k internetu). Většinou je jen potřeba doinstalovat příslušnou aplikaci. A k čemu vám tedy HbbTV je? Na stisk červeného tlačítka se vám zpřístupní rozšířený obsah k aktuálnímu či jinému vysílanému programu. Můžete si tak například během filmu přečíst něco o hercích, nakoupit produkty z vysílané reklamy, otevřít archiv zvoleného pořadu či sledovat aktuální zprávy ve zmenšeném okénku u jiného pořadu.

Na ČT jsou dostupné také interaktivní hry k dětským pořadům, moderní verzi teletextu či předpověď počasí.

Na Primě se vám zpřístupní archiv vybraných pořadů, stejně jako na Nově archiv seriálů, aktuální zprávy a počasí.


Další kanály, které mají dostupné HbbTV jsou Televize Seznam, Šlágr, Óčko a TV Barrandov, avšak tato vymoženost se stává čím dál populárnější, proto můžeme brzy čekat její rozšiřování i na další kanály.



TUNER


Pro příjem pozemního signálu DVB-T2 potřebujete televizor s odpovídajícím vestavěným tunerem. Pokud toto vaše TV nepodporuje, je možné si dokoupit set-top box, který to vyřeší. Více zde.


 

Doufáme, že vám náš článek pomohl se lépe zorientovat v televizních technologiích. Ale i tak, až přijdete na naši prodejnu, nebojte se na cokoliv zeptat, jsme tu pro to, abychom vám poradili s výběrem.



NAŠE TIPY NA TELEVIZE:








213 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page